Emoties zijn een verschijning van psychische en subjectieve aard. Het is een beleving die je innerlijk voelt. Vaak is een emotie kortdurend en een toestand van geestelijke opwinding en ook goed te benoemen. Emoties ontstaan in het onbewuste en stromen het bewuste binnen en verstoren hierdoor het gedrag en denken van de geestelijke rust. In sommige gevallen kan het ego de emotie beheersen maar als de emotie te intens is heeft het ego hier niet genoeg grip op. Hoe je omgaat met deze emoties is deels aangeboren en voor een deel aangeleerd. Zo wordt je geboren met je eigen pakketje en aard. Maar ook in de opvoeding, op school, door het ervaren van omgang met anderen, etc, wordt ook de manier van omgang van emoties aangeleerd. Emoties komen dus voort uit instinctieve impulsen en uit aangeleerde mentale patronen.
Soms is een emotie echter zo heftig en intens, dat deze als het ware bevriest, zich vast zet in je lichaam en geest. Dit zorgt er voor dat je denken, je gedrag en de geestelijke rust verstoord kan raken. Om toch te kunnen functioneren kun je (vaak onbewust) deze emoties met wilskracht onderdrukken. Het is vaak namelijk niet gewenst deze intense gevoelens (emoties) opnieuw te ervaren. Dit is het moment dat het ego zich er mee gaat bemoeien. Het vormt een masker wat er voor zorgt dat je kwetsbare plek wordt verhuld voor de buitenwereld alsook voor jezelf. De emotionele kant verdwijnt nu in het onbewuste (ook wel schaduwkant genoemd) welke vaak met grote regelmaat wordt getriggerd door een bepaalde gebeurtenis. Uiteindelijk kan het zijn dat je volledig vastloopt en last krijgt van de meest onwaarschijnlijke angsten. Het beeld dat je van jezelf hebt kan hierdoor veranderen en je psychische welzijn kan hierdoor verzwakt raken. Studie toont aan dat intense emotie zelfs invloed kan hebben op het DNA. Zo kan bij sterk negatie emoties de DNA streng verkorten en wanneer we emoties onderdrukken of te sterk uiten, muteert het DNA en geeft dus niet meer de juiste informatie door. Dit kan lijden tot lichamelijke en emotionele ziekte.
Belangrijk is dus; Zelfkennis
Als je je bewust bent van iets, kun je er aan werken en het veranderen. Als dit dus niet zo is, lijkt het dat het je overkomt, je overvalt als een golf die over je heen spoelt. Als je je eigen emoties zonder oordeel kunt waarnemen en je je beseft dat je niet je emotie bent maar dat je ze hebt, zul je inzien dat je groter bent dan je ego. Zodra je je overgeeft aan dit geheel, zullen positieve gevoelens als liefde, vreugde en kalmte in je verankeren in het vertrouwen en eenheidsbewustzijn van jezelf. Emoties zijn een wegwijzer. Ervaar je negativiteit, dan doe je dingen die jou ziel niet voeden. Ervaar je positiviteit, dan voel je balans in je ziel.
Je ervaart orde en harmonie in je emoties door steeds waar te nemen hoe de indrukken van buitenaf jou zenuwcellen prikkelen en hierover de Als jij geen opwinding, emotie, of reactie wilt, laat die dan niet toe; adem diep in en als je uitadem, anker dan je eigen kracht. Jij hebt de regie. Leg jou zenuwstelsel daadkrachtig en bewust op rustig te blijven. Jou eigen wil bepaald of je iets tot uiting brengt of niet. Zo ben je psychisch, lichamelijk en geestelijk geen slaaf meer van de natuur Dit vereist inspanning en een vorm van discipline, maar uiteindelijk zul je verkeren in een harmonieuze staat van zijn, zonder dat jij je wilskracht steeds hoeft in te zetten.